poniedziałek, 10 grudnia 2012

SYLWESTROWA WPRAWKA - warsztaty kulinarne



Dziś post nietypowy ale pomyślałam, że może Was zainteresować.
Meli-Melo mianowicie (www.meli-melo.pl) odważyło się wreszcie i wspólnie z blogerką Magdą - Wielka Pyszność organizujemy pierwsze warsztaty kulinarne.

Charakter pierwszych warsztatów jest wprawkowy, trochę rozrywkowy, trochę sondujacy ale gwarantujemy, że oprócz świetnej zabawy przy wspólnym gotowaniu, pysznego jedzenia, kulinarnych trików, rad i ciekawostek, muzyki i może nawet odrobiny wina... ;), otrzymacie przede wszystkim gotowe menu na sylwestrowy wieczór!

Menu ciekawe, nietuzinkowe i bardzo smaczne, a przy tym wszystkim mało pracochłonne, łatwe i przyjemne w przygotowaniu.

Spokojna głowa, nie wpędzimy Was w kilkugodzinne przygotowania i jeszcze dłuższe po tym sprzątanie :).

Więcej o warsztatch możecie przeczytać na stronie Meli-Melo -------> LINK (klik)

Zapraszamy na wspólne gotowanie!

Do zobaczenia przy garach ;)

P.S. Zdjęcie quiche powyżej pochodzi z bloga Wielka Pyszność :)

poniedziałek, 3 grudnia 2012

KONFITURA Z KARMELIZOWANEJ CEBULI


Otóż oficjalnie otwieram cykl przepisów poświęcony bohaterce mych ostatnich fascynacji – karmelizowanej cebuli!

Poznałam ją dzięki mojej koleżance, która obdarowała mnie dnia pewnego słoiczkiem tego nieba w gębie.  Zawartość słoiczka skonsumowałam tak szybko, że nawet nie udało mi się go sfotografować. Ostatkiem sił pohamowałam swe żarłoczne żądze przy ostatniej porcji i szybko cyknęłam dwie fotki ku Waszej uciesze.

Konfitura z karmelizowanej cebuli brzmi groźnie, bo jak to konfitura nieowocowa….?? Cebula na słodko…?? Warto jednak przełamać swe opory, gdyż słoiczek tego cudu w lodówce, to gwarancja, że żadna Wasza zachcianka z cyklu „coś bym zjadła dobrego” nie pozostanie niezaspokojona! :)

Konfitura świetnie się sprawdza na grzance z wszelakimi serami – brie, camembert, pleśniowymi, kozimi - zarówno tymi do smarowania jak i z białą pleśnią. Dobrze skomponuje się z wędlinami, wzbogaci smak pasztetu i wyniesie na wykwintne poziomy zwykły tost z żółtym serem.

Warto mieć ją pod ręką gdy wpadną niezapowiedziani goście lub gdy szykujemy oryginalne przekąski na imprezę.

Koleżanka korzystała z przepisu na White Plate, który przytaczam poniżej. Wprowadziła jednak drobne zmiany, doprawiając konfiturę do własnego smaku, co i Wam polecam! :)