poniedziałek, 19 marca 2012

OMLETOWE MUFFINY - czyli pomysł na leniwe śniadanie

Za nami piękna, leniwa niedziela, której efektem jest ten pomysł na leniwe śniadanko.
Pomysł, a nie przepis, gdyż tak naprawdę to, co wrzucicie do środka, zależy od aktualnej ochoty i zawartości lodówki.
Leniwe śniadanko, bo na jego wykonanie potrzebujemy trochę więcej czasu niż zazwyczaj dysponujemy w tygodniu. Trzeba w końcu umyć, poszatkować, wymieszać, napełnić, rozgrzać i wsadzić, a potem jeszcze chwilę poczekać, leniwie sącząc kawę :).
Zapraszam więc do zainspirowania się moimi Omletowymi Muffinkami Śniadaniowymi :).



SKŁADNIKI:
- jajka
- cukinia
- pieczarki
- papryka czerwona
- szczypior
- oliwa z oliwek
- serek topiony (lub zamiennie żółty tarty… albo jedno i drugie :))
- kilka kropel tabasco, sól, pieprz, czosnek suszony, oregano suszone
- foremki na muffiny (silikonowe lub klasyczne z papilotkami)

Składniki warzywne kroimy w dość drobną kosteczkę.

Na odrobinie oliwy podsmażamy cukinię. Kiedy się lekko zrumieni, dorzucamy pieczarki. Solimy i czosnkujemy – istnieje takie słowo? :). Podsmażamy razem parę minut. Ściągamy z ognia aby przestygło.
W miseczce roztrzepujemy jajka z paroma kropelkami tabasco, solą, pieprzem, oregano i pokrojonym szczypiorem. Jajka też możemy „poczosnkować”, babeczki będą bardziej zdecydowane w smaku.

Jajka wlewamy do foremek, do mniej więcej 2/3 wysokości. Łyżeczką nakładamy do środka farsz cukiniowo-pieczarkowy, posypujemy pokrojona papryką, a na wierzch kładziemy trochę sera.
W ten sposób składniki nam się ładnie, równomiernie rozłożą w muffince.

Piekarnik nagrzewamy do ok. 170 – 180 st. Wsadzamy babeczki na ok. 20 min. Polecam po 15 min skontrolować dzieło. Babeczka ma się ściąć (również w środku), ładnie wyrosnąć i zrumienić się delikatnie na wierzchu.
Nie jest to danie nadające się do długiego obfotografowywania, gdyż zaraz po wyciagnięciu z piekarnika, muffiny są pięknie wyrośnięte ale wraz ze stygnięciem niestety szybko siadają :).
Za to są pyszne i sycące, a przede wszystkim pełne zdrowia!
Można podawać z ketchupem lub innym sosem.

1 komentarz: