poniedziałek, 27 lutego 2012

SAŁATKA ŻELAZNA – z wątróbką, awokado i migdałami

Chyba brakuje mi żelaza… bo tak mnie ciągnie do wątróbki, że inaczej tego wytłumaczyć nie umiem, a wiadomo wszakże, że owa jest bogatym źródłem tego cennego składnika.
Z tego też powodu najbliższe dwa przepisy będą zdecydowanie wątróbkowe.
Może ryzykuję Wasze niezadowolenie. Wszak wątróbkowa trauma silniejsza jest nawet niż trauma szpinakowa, tranowa czy mleka z kożuchem.  Niektórzy mieli ciężkie dzieciństwo, wiem :), ale mam nadzieję, że wśród Was znajdą się też prawdziwi ryzykanci i hardkorowcy, i spróbujecie chociaż rozsmakować się w wątróbce.
Klasykiem wśród wątróbkowych dań jest oczywiście ta smażona z cebulką. U mnie w domu podawało się do niej jeszcze prażone jabłka… mmmm pychotka! Ale czy wpadliście kiedyś na to, że jest to rewelacyjny dodatek do sałatki?
Poniżej prezentuję Wam przepis na sałatkę raczej na ostro – z musztardowym sosem. Polecam jednak poeksperymentować i zrobić do niej sos słodkawy, np. malinowo-balsamiczny. Będzie równie pyszna.



SKŁADNIKI na dużą porcję jednoosobową:
- sałata (może być mix ze świeżym szpinakiem, będzie jeszcze więcej żelaza :))
- pomidorki koktajlowe
- cebula – 1/3 średniej
- ½ awokado
- płatki migdałowe (lub pestki dyni)
- wątróbka drobiowa – ok. 150g (do jej przygotowania  trochę mleka, mąki i łyżka oleju)
SOS:
- musztarda (wedle gustu, może być ostra Dijon, może być słodka miodowa) – łyżeczka
- jogurt naturalny – łyżeczka
- oliwa z oliwek – łyżeczka
- woda – łyżeczka
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- suszony czosnek

Warzywa pokroić. Sos wymieszać.
Wątróbkę oczyścić i zamoczyć w mleku na ok. 1/2 – 1h (można dłużej). Odsączyć i oprószyć mąką. Usmażyć na łyżce oleju.
Migdały uprażyć na suchej patelni. Uwaga, jeżeli tego jeszcze nigdy nie robiliście - jak tylko migdały zaczną lekko brązowieć, trzeba mieć je cały czas na oku, nie spuszczać ani na chwilkę, bo bardzo łatwo i szybko się przypalają (brązowieją jeszcze po zgaszeniu ognia, od ciepła patelni).

Warzywa polać sosem, posypać migdałami, na wierzch położyć wątróbkę.
Zajadać na zdrowie wielkie!
Nie trząść uszami za bardzo :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz